Programul municipal

Dezvoltăm Iașul, Dezvoltăm România

Dezvoltăm Iașul

Citește programul complet de dezvoltare regională AICI

Un oraș accesibil, civilizat și modern

Dezvoltarea Iașului și a Zonei Metropolitane, extinderea zonelor rezidențiale, creșterea numărului de autoturisme și al mașinilor de transport marfă ne obligă să găsim noi soluții și să facem noi investiții atât în zona centrală, în principalele intersecții, în cartiere, precum și spre zonele periferice. Pentru aceasta vom utiliza fonduri europene prin Cadrul financiar multianual 2021 – 2027 și Mecanismul european de redresare și reziliență, fonduri guvernamentale, precum și de la bugetul local.

Transport modern, ieftin, ecologic și atractiv

Dezvoltarea socio-economică a Municipiului Iași, dar și a localităților din Zona Metropolitană din ultimii ani a impus și impune noi investiții în transportul public. Am achiziționat 100 de autobuze noi Euro 6 și am semnat deja contracte de finanțare europeană de peste 72 de milioane de euro. În ciuda dificultăților și restricțiilor generate de contextul sanitar actual, vom dezvolta și moderniza în continuare sistemul de transport public, atât cu fonduri europene, cât și guvernamentale și locale. În vederea reducerii poluării, vom pune în continuare accent pe mijloacele de transport ecologic și vom încuraja dezvoltarea mijloacelor de transport alternativ.

Iașul, un oraș verde, curat și civilizat

În perioada 2016 – 2020 Primăria Municipiului Iași a făcut investiții masive în creșterea și modernizarea spațiilor verzi (parcuri, ronduri și scuaruri), în menținerea curățeniei orașului, în modernizarea utilajelor societăților comerciale subordonate și în implementarea unui set de măsuri menite să reducă poluarea. Printre altele, în perioada menționată, municipalitatea ieșeană, prin SC Servicii Publice SA, a amenajat și modernizat parcuri, ronduri și scuaruri pe o suprafață totală de 322.367 metri pătrați (peste 32 de hectare), în valoare totală de 107.593.712 lei. În același timp, am modernizat 93 de locuri de joacă pentru copii, în cadrul unui contract în valoare de 13.980.000 lei, și am susținut finanțarea a peste 350 de lucrări de reparații la spațiile de joacă existente. Totodată, am făcut investiții de 53.242.164 lei în modernizarea utilajelor, punctelor gospodărești și celorlalte facilități oferite de Salubris SA și am susținut, în special cu fonduri europene, ample programe de modernizare a sistemelor de termoficare și iluminat public.

Municipiul Iași și Zona Metropolitană

Dezvoltarea socio-economică a Municipiului Iași în ultimii ani a avut loc în același timp și corelat cu dezvoltarea localităților limitrofe. Numărul mare de persoane care lucrează în Municipiul Iași, dar locuiesc efectiv în localitățile învecinate, dar și tot mai numeroasele și consistentele inițiative economice din acestea fac necesară o abordare unitară și coerentă a dezvoltării întregii Zone Metropolitane Iași. Echipa PNL pentru Municipiul Iași și Județul Iași consideră că dezvoltarea integrată a infrastructurii în Zona Metropolitană, alături de crearea unor noi facilități de educație și sănătate pot fi motorul prin care întregul județ poate deveni un pol de dezvoltare la nivelul întregii Regiuni de Nord – Est.

Un oraș al tinereții și excelenței în educație

Sprijinirea mediului educațional, universitar și academic ieșean trebuie să fie o prioritate fundamentală a executivului Primăriei Municipiului Iași, precum și a Consiliului Local. De aceea, vom susține în continuare programul de investiții masive în modernizarea și dezvoltarea infrastructurii unităților de învățământ și în asigurarea celor mai bune dotări. Totodată, vom continua să susținem financiar și logistic proiectele și evenimentele inițiate sau organizate în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Iași și unitățile de învățământ preuniversitar, universitățile și
institutele de cercetare ieșene, precum și cu Academia Română. Nu în cele din urmă, județul Iași având a doua cea mai tânără populație din țară, vom continua să susținem inițiativele și proiectele organizațiilor de studenți și tineret.

Iașul, centru medical european

În ultimii ani am alocat fonduri semnificative pentru investiții în lucrări de modernizare și dotări de top pentru cele două spitale din subordinea Primăriei Municipiului Iași – de Recuperare și „Dr. C. I. Parhon”. Am făcut tot ceea ce a depins de noi pentru susținerea celui mai mare proiect medical din regiunea de Nord – Est din ultimii 30 de ani: Spitalul Regional de Urgență. Vom continua programul de investiții în unitățile subordonate, după cum vom continua și aprofunda colaborarea excelentă cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa”, cu institutele de cercetare, celelalte unități medicale din oraș, Serviciul Județean de Ambulanță și SMURD, precum și organizații neguvernamentale din domeniu, precum Crucea Roșie sau Serviciul Voluntar de Ambulanță.

Iașul, centru regional sportiv pentru tineret

În ultimii ani am alocat fonduri considerabile pentru a sprijini activitatea cluburilor sportive locale, precum și diverse evenimente de interes național și chiar internațional. De asemenea, am făcut investiții consistente atât în modernizarea bazelor existente, cât și în amenajarea de noi terenuri și săli de sport la unitățile de învățământ preuniversitar. Vom continua aceste demersuri, dar,  cum, alături de echipa PNL din Consiliul Județean Iași și având în Guvernul României un partener implicat și responsabil, ambiția noastră este de a crea la Iași un Centru Regional Sportiv pentru Tineret.

Iașul, un oraș viu și care își respectă trecutul

Schimbarea în bine a Iașului în ultimii ani a fost posibilă și grație numărului și calității evenimentelor organizate sau susținute financiar și logistic de municipalitate, acestea aducând orașului nostru o binemeritată vizibilitate națională și chiar internațională. În același timp, am investit sume consistente, din fonduri locale și, mai ales, europene, pentru conservarea și redarea în circuitul cultural și turistic a monumentelor istorice și altor zone publice care oferă identitate și prestigiu orașului nostru. Respectul față de trecutul viu și punerea în valoare a prezentului vibrant sunt principii care ne vor ghida și în următorii ani.

Iași Smart City

Dezvoltarea economică și tehnologică din ultimii ani ne obligă să găsim noi soluții – smart – de oferire și eficientizare a serviciilor publice, atât în Municipiul Iași, cât la nivel național. Una dintre direcțiile prioritare de finanțare prin fonduri europene prin Cadrul financiar multianual 2021 – 2027 și Mecanismul european de redresare și reziliență va viza tocmai digitalizarea serviciilor publice. De aceea, am elaborat deja un pachet de proiecte în valoare de peste 600 de milioane de euro, pe care le vom supune dezbaterii publice, le vom rafina și completa în urma discuțiilor cu
reprezentanții industriei IT&C, tot mai activă și mai importantă în Municipiul Iași, precum și în funcție de condițiile aferente surselor de finanțare europene.