Astăzi, 14 august 2020, Primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, alături de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a organizat o dezbatere dedicată discuțiilor despre problemele comunitații de români din Republica Moldova.
Invitatul special al acestei întruniri a fost primarul ales al Chișinăului și candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova, dl Andrei Nastase.

Moderatorul acestei întâlniri a fost primarul Mihai Chirica care a dorit să faciliteze transmiterea mesajului lui Andrei Năstase către comunitatea ieșeană a românilor basarabeni.

„Bine ai venit acasă, Andrei Năstase!” – este mesajul de întâmpinare al ministrului Costel Alexe pentru oficialul din Republica Moldova.

„Stimati invitați, pentru mine e o bucurie să ne vedem astăzi și dintr-un motiv cât se poate de simplu, Andrei este un ambasador al Iașului, este și cetățean de onoare al municipiului nostru, titlu conferit de către administrația publică locală condusă de Mihai Chirica, iar dacă va deveni președintele Republicii Moldova, vom putea spune că este singurul ieșean care a ajuns vreodată președinte de țară, așa că, Andrei, mult succes!” – a declarat Costel Alexe.

Acesta a mai comunicat: „mă bucur că Andrei, ca și mine, ca și domnul primar Mihai Chirica, face parte din generația celor tineri, a împlinit de curând 45 de ani și, după cum bine știți, a câștigat când nu se aștepta nimeni primăria municipiului Chișinău, o altă capitală a noastră, a românilor.

După cum bine știu și cetățenii români, cum știu și ceilalți români de dincolo de Prut, Republica Moldova este o prioritate pentru Guvernul Partidului Național Liberal, pentru că, dincolo de ajutorul, frățesc aproape, oferit în această pandemie, guvernul de la București a sprijinit necontenit orice inițiativă a Republicii Moldova” – a menționat Costel Alexe.

În momentul actual sunt în curs de desfășurare două memorandumuri, unul la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru a sprijini proiectele comunității Republicii Moldova și al doilea este cel prin intermediul căruia se dorește trecerea peste Prut cu Apa Vital, în vederea sprijinirii cetățenilor din Republica Moldova cu aducțiunile de apă.

De asemenea, Costel Alexe a menționat că cea mai importantă realizare a statului român în ceea ce privește relația cu Republica Moldova, este cea a Gazoductului Iași-Ungheni, „care nu face altceva decât să reducă dependența Republicii Moldova față de gazul rusesc sau ucrainean și, pentru asta, colegul meu Lucian Rusu împreună cu cei de la Transgaz sunt cei care au reușit să facă posibil acest lucru atât de repede”.

Ministrul Mediului a mărturisit că il bucură foarte mult că mulți dintre cetățenii Republicii Moldova aleg Iașul. „După ce vom reuși să facem și acest proiect de infrastructură, parte din A8, acest segment de la Iași spre Ungheni, evident, cu trecre spre Pașcani – Târgu Neamț, va fi o legătură mult mai directă”, a declarat Costel Alexe, precizând că este convins că astfel Iașul va fi mai apropiat de Chișinău.

De asemenea, Costel Alexe a precizat că relația cu Republica Moldova are o importanță deosebită pentru el, acesta fiind și singurul candidat la Consiliul Județean Iași care are prevăzut un capitol în programul de guvernare dedicat Republicii Moldova. Acesta speră să reușească crearea unui centru sau departament care să reușească sprijinirea Republicii Moldova și a românilor de pretutindeni.

Primarul Mihai Chirica a precizat că pe lângă cei peste 50 000 de cetățeni ai Republicii Moldova care au carte de identitate înregistrată în municipiul Iași, „nu trebuie să uităm și de familiile de acasă care au nevoie de noi, de expertiza noastră”

Dintre reprezentanții comunității ieșene de români basarabeni din municiul Iași, la dezbarerea de astăzi au fost prezenți Grigore Tinică, Nichita Danilov, Cristin Murafa, Octavian Stegărescu, Iurie Mirea, Mariana Stan, Victoria Terenti, Ana Postolachi, Oleg Spânu, Ina Chirilă, Mircea Meriacri, Aneta Moșu, Elena Negură.

Mihai Chirica a declarat că „aceștia sunt cetățenii români și basarabeni care se uită cu bucurie și invidie spre vest, dar și cu o lacrimă care curge permanent spre est acolo unde nivelul de trai este foarte scăzut, din cauza perspectivelor foarte restrânse pe care toți cei care au guvernat Republica Moldova sau mare parte din ei au avut-o în ceea ce privește calitatea vieții cetățenilor din Republica Moldova. Asta a fost, o spun cu voce tare (…), din cauza piedicilor permanente ale cizmei rusești care a stat în calea dezvoltării Republicii Moldova. Nu vorbim despre unificarea teritoriilor, am vrea să vorbim mai întâi despre creșterea nivelului de trai a moldovenilor de pe o parte și de alta a Prutului și asupra viziunii comune în ceea ce privește integrarea în comunitatea europeană”.

Primarul municiului Chișinău, dl Andrei Năstase a transmis: „Am niște emoții deosebite, chiar dacă nu sunt în fața unor mulțimi cum se întâmpla adesea, dar am emoții aparte. Vreau să vă mulțumesc că sunteți aici! (…) I-am ascultat pe antevorbitorii mei și mă gândeam încă câți ar trebui să mai treacă ca să vorbim despre o singură <<acasă>>, să vorbim despre aceiași români, să nu mai vorbim despre mai multe capitale decât în sens geografic sau istoric, mai puțin administrativ sau politic. S-au ratat foarte multe șanse, s-au ratat foarte multe oportunități, pentru că, din punctul meu de vedere, s-a vorbit foarte și foarte mult și, din păcate, s-a făcut mult prea puțin. În acel puțin despre care vorbesc, din acel puțin faceți și dumneavoastră, prin eforturile și sacrificiile pe care le faceți și vreau să vă spun că cei de dincolo de Prut sunt mândri de fiecare dintre dumneavoastră”.

Acesta a declarat că, în urmă cu ceva timp a propus la Chișinău „un proiect care să ne unească pe toți. Am să vă destăinui ceva (…) m-am gândit că e bine ca toate forțele pro-europene, democratice, pro-românești de la Chișinău să aibă un singur candidat pentru următoarele prezidențiale.

Este un crez al meu că doar uniți, doar strângând rândurile putem să batem pe oricine, fie că este virba de oligarhi, fie că este vorba despre purtătorii unor interese străine din est. Prin unitate am considerat eu că se poate. Vreau să vă spun că unul dintre cei pe care i-aș fi propus se află chiar aici printre noi. Nu a fost să fie, pentru că acolo la Chișinău, din păcate, predomină interesul personal, intereseul partinic, interseul de grup.

Prea mulți politicieni sunt și prea puțini oameni de stat. S-a vorbit aici despre necesitatea apropierii dintre noi, a celor două maluri, vreau să vă spun că în scurta mea activitate în calitate de om de stat, pentru că, în mare parte am lucrat doar la privat, am fost și sunt avocat de meserie, sunt apărător al drepturilor omului.

Aici mi-am început studiile, la Iași, de aici mi-am luat zborul în viață. În scurta mea activitate de om de stat am încercat să fac tot ce mi-a stat în puteri ca prin proiecte concrete să apropii cele două maluri ale Prutului.

Probabil cunoașteți că într-o perioadă de patru luni de zile, lupta cu contrabanda la granița de est a Uniunii Europene, a NATO, lupta cu contrabanda la granița temporară dintre Republica Moldova și România a scăzut la cel mai jos nivel din ultimii zece ani.

Probabil cunoașteți și inițiativa mea de a dezvolta aceste proiecte comune SMURD, unul a fost dezvoltat la Cahul, cel puțin două la Chișinău și Bălți. Din păcate totul s-a oprit în momentul în care guvernarea de la Chișinău a fost cedată în urma unui concurs de circumstanțe din care nu a lipsit naivitatea politică (…) a fost cedată lui Dodon, un purtător al unor interese străine în Republica Moldova”.

Andrei Năstase a infornat și cu privire la activitățile sale de apropierea ale Ministerului de Interne de la Chișinău de cel de la București. De asemenea, acesta a adresat „un mulțumesc din partea tuturor basarabenilor” statului român și președintelui Klaus Iohannis pentru finalizarea gazoductul Iași-Ungheni.

Din nefericire, acesta a comunicat și că în aceste momente Chișinău se produce un atac foarte dur la adresa investițiilor române. „Se produc lucruri grave. E timpul să vină oameni responsabili în fruntea celor două entități statale” – a precizat Andrei Năstase.

Primarul Mihai Chirica a specificat că a „venit timpul să încercăm din răsputeri să schimbăm profilul Republicii Moldova”, iar, în acest sens, Andrei Năstase este singurul care poate produce o schimbare în bine.

Ulterior, Mihai Chirica a comunicat că familia Harabagiu s-a înscris în Partidul Național Liberal. După acest anunț, a urmat o scurtă prezentare a fiecăruia dintre invitații care au reprezentat comunitatea românilor basarabeni din Iași la dezbaterea de astăzi.

În final, primarul Mihai Chirica i-a oferit titlul de cetățean de onoare al Municipiul Iași dlui Andrei Năstase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × four =