Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis miercuri, de la Palatul Cotroceni, un mesaj de solidaritate familiilor afectate de fenomenele meteorologice extreme din ultima perioadă. Acesta a precizat și că:

„Din nefericire, inundațiile cu consecințe grave sunt fenomene care se repetă frecvent în România și trebuie să fim mult mai bine pregătiți în a le gestiona. Soluțiile există și ele vor trebui puse în aplicare. Ceea ce vedem acum este consecința amplificării schimbărilor climatice și a ignorării timp de ani de zile a acestor pericole. Odată cu schimbările climatice, apar din ce în ce mai multe fenomene meteo extreme și în țara noastră.

Conservarea fondului forestier și campanii susținute de împădurire sunt soluții aflate la îndemână, care au nenumărate efecte benefice atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru protecția malurilor cursurilor de apă, din perspectiva combaterii inundațiilor.

O parte semnificativă din fondurile europene de care va beneficia România în următorul exercițiu bugetar 2021-2027 va trebui să fie direcționată către proiecte legate de combaterea schimbărilor climatice, așa numitul Pachet Green Deal, propus de Comisia Europeană.”

Pe 6 martie 2020, Ministerul Mediului – România, sub patronajul președintelui Iohannis a demarat cea mai amplă campanie de împădurire de pe teritoriul României – „O Pădure cât o țară”.

De asemenea, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor și Președintele #PNLIașiCostel Alexe, în calitate de semnatar al Pactului Ecologic European, a declarat:

„Vom direcţiona fondurile UE?? din Planul de Investiţii al Pactului Ecologic European către investiţii durabile, care să sprijine tranziţia la o economie circulară şi neutră din punct de vedere climatic, cu atât mai mult în condiţiile excepţionale cauzate de pandemia de COVID-19.

Prin semnarea Pactului Ecologic European ne-am asumat calea investiţiilor durabile, într-o economie cu emisii reduse de carbon, a eficienţei energetice ridicate, a economiei circulare, energiilor regenerabile şi recuperării păstrării biodiversităţii.”

În contextul schimbărilor climatice actuale, este esențial ca demersurile de împădurire inițiate prin inițiativa Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor sa continue, precum și parteneriatului dintre Administrația Prezidențială și Guvern.

Românii trebuie să înțeleagă cât de importantă este susținerea unor demersuri care să vină în întâmpinarea combaterii schimbărilor climatice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ten + 15 =