România se transformă rapid și îngrijorător spre un paradis infracțional, un stat  în care ești încurajat să comiți cât mai multe infracțiuni, să aduci prejudicii însemnate statului român, să rămâi și cu banii din prejudiciu și cu despăgubirile din detenție!

Marți dimineața, încălcând flagrant procedurile parlamentare, „specialiștii” în drept, Florin Iordache și Șerban Nicolae, au reușit să treacă pe repede-înainte ultimele modificări la articolele declarate neconstituționale de către Curtea Constituțională din legile justiției, atât în comisia special constituită, cât și în plenul Camerei Deputaților cu voturile PSD-ALDE-UDMR.

Miercuri, distinsul Ministru al Justiției, domnul Tudorel Toader nu s-a lăsat mai prejos și a propus noi facilități și compensații pentru deținuții din România, invocând „asemănări” cu două state europene: Italia și Ungaria. După ce a eliberat prin măsura recursului compensatoriu peste 5000 de deținuți, domnul Toader șochează o țară cu proiectul ca România să acorde compensații retroactiv din 2012 în valoare de 5 euro/zi pentru condițiile grele din închisori!

De cât cinism este nevoie ca să le propui românilor această măsură, o măsură pilot la nivel european și nicidecum o reglementare la nivelul întregii Uniuni Europene? Domnul Toader a vizitat recent spitalele din România sau școlile cu toaleta în curte și fără conectare la rețeaua de apă și canalizare? Știe domnul Toader cât este norma de hrană pentru copii din centrele de plasament sau pentru bolnavii din spitale?

Consider că prioritatea statului român este corelarea acestor condiții cu cele din statele europene și nicidecum subvenționarea corupției și încurajarea infracțiunilor! Imaginați-vă că la un cuantum de 5euro/zi, sunt 150 de euro/deținut/lună, iar la nivelul anului 2012 salariul minim net în Romania era de 700 Ron, respectiv 155 euro!

Aceasta este dreptatea socială propusă de Guvernarea PSD: un deținut este despăgubit cu salariul minim al unui cetățean care a muncit 160 de ore lunar!?

Ministrul Justiției, domnul Tudorel Toader, trebuie să răspundă public la afirmația doamnei procuror-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, din cadrul dezbaterii de la Consiliul Superior al Magistraturii, din 27.02.2018, despre măsurile luate pe tema celor 275 de cazuri clasate ca urmare a deciziei Curtii Constituționale prin care procurorii nu mai pot investiga faptele de abuz în serviciu care încalcă legislația secundară. Este un prejudiciu uriaș, de 150 milioane de euro!

A trecut aproape o lună de când am cerut un răspuns oficial de la domnul ministru al Justitiei, dar domnul Tudorel Toader tace când vine vorba de prejudicii!

Documentul poate fi consultat aici: http://www.cdep.ro/interpel/2018/i3221A.pdf

1)         În câte dintre aceste dosare clasate de procurori, în temeiul deciziei Curții Constituționale amintite mai sus, celelalte instituții au demarat proceduri pentru a stabili răspunderea disciplinară, administrativă sau civilă?

2)         În câte dintre cele 275 de cazuri celelalte instituții au făcut demersuri pentru recuperarea acestor prejudicii?

Văzând pasiunea tot mai accentuată pentru privilegiile și confortul deținuților, având în vedere că s-au eliberat 5000 de deținuți fără un studiu de impact și fără o atentă evaluare a reintegrării în societate, fără a ține cont de recomandările Uniunii Europene sau ale Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Natională a Penitenciarelor, nu putem să nu ne punem legitim întrebarea:

Domnule Tudorel Toader, interesele cui le reprezentați?

Deputat Costel Alexe,

Preşedinte PNL Iaşi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 − 15 =