Sunt 8 ani de când Iaşul este sub lupa Comisiei Europene fiind, alături de Braşov şi Bucureşti, “Cenuşăreasa” Uniunii Europene în materie de poluare cu particule de praf(PM10), problemele medicale la care sunt expuşi ieşenii fiind extrem de grave: cancer pulmonar, astm, boli cardiovasculare.

În calitate de deputat de Iaşi şi vicepreşedinte al comisiei de Mediu din Camera Deputaţilor sunt foarte ingrijorat cu privire la stadiul procedurii de infringement, atrăgând în repetate rânduri atenţia că autorităţile locale nu gestionează corespunzător situaţia. Legislaţia în vigoare prevede că autorităţile locale au obligaţia de a remedia aceste probleme, iar în conformitate cu Ordinul nr.1206 din 11 august 2015, publicat în Monitorul Oficial nr 682/08.09.2015, Municipiul Iaşi se află la Anexa1, fiind necesară elaborarea unui plan de calitate al aerului, iar aglomerarea Iaşi se regăseşte la Anexa 2, fiind necesară elaborarea unui plan de menţinere a calităţii aerului, responsabiltiatea revenind Primăriei Iaşi, respectiv Consiliului Judeţean Iaşi.

În urma răspunsului primit de la Ministerul Mediului, constatăm nu doar că Planul de calitate a aerului în Municipiul Iaşi a fost respins de către Agenţia pentru Protecţia Mediului, dar şi că ieşenii au fost împovăraţi cu amenzi peste amenzi, plătite din bani publici. Pentru nerespectarea obligaţiilor legale, de control a șantierelor care produc praf şi poluare,  pentru proasta gestionare a operațiunile de administrare antiderapant și colectarea acestuia, de igienziare a carosabilului și trotuarelor, precum și de spălarea străzilor, Primăria Municipiului Iaşi, alături de Citadin SA şi Salubris SA, au fost sancţionate în anul 2016 cu amenzi în valoare de 250.000 de lei.

Sunt 8 ani de când administraţia PSD tratează cu dispreţ şi indolenţă riscurile la care sunt supuşi ieşenii! Este inadmisibil ca pe adresa Primăriei Iaşi şi a societăţilor din subordinea Consiliului Local să curgă amenzile şi nimeni să nu ia măsuri pentru ca ieşenii să nu mai plătească incompetenţa conducătorilor.

Totodată cetăţenii trebuie să ştie că principala cauză a poluării din oraş o reprezintă lipsa unei şosele de centură care să preia traficul greu şi că, în ianuarie 2017, votând Bugetul României, Parlamentarii PSD Iaşi au ales să susţina investiţiile în infrastructura  judeţului Teleorman în defavoarea Iaşului.

Domnule Primar Mihai Chirica, mă îndoiesc că vă asumaţi acest eşec, deşi conduceţi destinele acestui oraş de peste 10 ani şi în februarie, când încă eraţi Preşedinte PSD Iaşi, vă declaraţi mulţumit de activitatea parlamentarilor PSD Iaşi şi de alocările primite de la Guvern, dar vă solicit public să luaţi măsurile pentru remedierea acestor probleme şi să vă asumaţi public un Plan de calitate a aerului în Municipiul Iaşi în cel mai scurt timp!

Deputat  Costel Alexe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 + six =