Iașul are cele mai mici alocări pentru reparații străzi dintre orașele României cu peste 250.000 locuitori

”Străzile din Iași, mai ales cele lăturalnice, arată ”ca după război”. Ieșenii sunt nevoiți să circule pe străzi pline de noroi cu cratere în care îți rupi mașina. În absolut toate cartierele din Iași, calitatea infrastructurii rutiere este degradată, mizeria și mâlul sunt regula, nu excepția.

Practic, în afara străzilor pe care s-a intervenit prin finanțare cu fonduri europene, infrastructura Iașului este în plin proces de degradare.

Dacă ne uităm în bugetul mun. Iași, vedem că la Capitolul Transporturi, secțiunea lucrări de întreținere, reparații străzi și poduri, s-a alocat suma de 19.335.000  lei. Este o sumă infimă, în condițiile în care pe raza municipiului sunt identificate circa 1.000 de bulevarde, șosele, strazi, alei sau fundacuri. Cea mai mare parte a strazilor din Iasi au nevoie urgenta de interventii.

Această sumă contrastează cu alocările bugetare din alte orașe pentru reparații străzi:

  • La Cluj s-au alocat pentru bugetul de anul acesta 67 milioane lei.
  • La Oradea, oras cu o retea stradala mult mai mica, s-au alocat 25 milioane lei.
  • La Timișoara sunt 64 milioane lei prevăzuți în buget pentru reparații străzi.
  • La Constanța 69 milioane lei.

Primarul Iașului ne dovedește însă că  este preocupat mai degrabă de investiții și cheltuieli aiuritoare, care nu au legătură cu prioritățile Iașului: 56 milioane lei pentru un sistem de supravreghere video al populatiei de tip Big Brother, 80 milioane lei pentru cheltuieli sociale pentru a-i ține pe oameni captivi și dependenți, 5 milioane lei pentru bâlciuri și paranghelii. Toate aceste cheltuieli reprezintă cea mai mare pondere a cheltuielilor publice, deși nu răspund nevoilor stringente ale Iașului: modernizarea infrastructurii rutiere, creșterea numărului de metri pătrați de spațiu verde, în condițiile în care suntem cel mai poluat oraș din România, investiții în școli, spitale și reabilitări de parcuri.

Dacă suntem cel mai poluat oraș din România, este și din cauza acestei situații revoltătoare pentru că toate mizeria asta de pe străzi o vom inhala noi, ieșenii.

Soluția este o reprioritizare a cheltuielilor publice în orașul nostru, prin renunțarea la cheltuieli ce la acest moment nu își au sensul, concentrarea banilor publici pe investițiile de care au cu adevărat nevoie ieșenii, care rezolvă durabil problema poluării, a traficului rutier, a infrastructurii de străzi secundare, parcuri sau săli polivalente moderne.”

 

Marius Bodea, președintele Biroului Politic Local al PNL Iași

Deputat PNL Iași

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *