”Un nou început” al minciunii. Respectarea angajamentului primarului Chirica de alocare a fondurilor pentru dotarea tramvaielor cu aer condiționat a durat doar 7 zile

Grupul de consilieri locali ai PNL Iași atrage atenția că votul din Consiliul Local pentru bugetul pe anul 2018 a fost condiționat de o serie de angajamente asumate de către primarul Chirica și majoritatea din jurul său.

Unul dintre aceste angjamente a fost acela de a se aloca suma de 2.2 milioane lei pentru dotarea cu aer condiționat a 10 tramvaie. Bugetul Companiei de Transport Public (CTP) nu include și această investiție, iar primarul Chirica suferă de o ”amnezie” și nu mai susține această invesție.

”Noi, consilierii PNL Iași, am votat proiectul de buget al municipalității pentru anul 2018 tocmai pentru că primarul Chirica și-a asumat, ferm, faptul că 6 dintre inițiativele noastre vor fi prinse la finanțare anul acesta, iar 7 amendamente au fost incluse în buget. Una dintre aceste inițiative este dotarea cu aer condiționat a 10 tramvaie, în condițiile în care, pe perioada verii, ieșenii trebuie să circule în niște ”cazane” încinse, în condiții nedemne poentru un oraș de statura Iașului. Din păcate, vedem că acest angajament nu este respectat de către primarul Chirica, iar în proiectul de buget al CTP nu regăsim suma de bani promisă pentru dotarea cu aer condiționat a tramvaielor. Observăm același raport dezastruos între decontările de la Primărie pentru diferitele tipuri de gratuități și încasările companiei de la utilizatori. Astfel, din veniturile totale de 94.534 mil. lei, 44 milioane se preconizează a fi încasaţi din vânzări de bilete şi abonamente, iar 50 milioane lei se preconizează a fi încasaţi din decontări de la Primăria Municipiului Iaşi pentru diferitele tipuri de abonamente sau servicii contractate de municipalitate (libere pentru diferitele categorii sociale, libere pentru elevi şi studenţi etc.). Fără „subvenţiile” de la Primăria Iaşi, CTP ar fi o companie care nu ar putea supravieţui economic un an de zile. Actuala politică managerială nu este sustenabilă pe termen lung şi CTP o poate lua pe drumul defunctei RATP, care a intrat în faliment cu datorii de 55 milioane euro”, a spus Răzvan Timofciuc.

Totodată, consilierul local Etienne Ignat atrage atenția că liberalii au susținut și susțin creșterea salarială a angajaților CTP, dar nu pot vota bugetul de venituri și cheltuieli al companiei fără respectarea angajamentelor asumate atunci când grupul de consilieri PNL a votat proiectul de buget al Municipiului Iași pentru anul 2018.

”Am participat la negocierile dintre reprezentanții salariaților CTP și conducerea Primăriei, spre diseprarea primarului, fiind singurii consilieri locali care au înțeles să se implice în acest demers. Am susținut și susținem necesitatea majorării salariale cu 8.62% a personalului companiei. Chiar și așa, salariile sunt mici, în condițiile în care un vatman sau un șofer câștigă 1.350 lei net, iar responsabilitățile sunt foarte mari. Lipsa unui plan de investiții sustenabil al CTP și a unui management vizionar conduce la această stare de fapt, în care angajații sunt plătiți prost, iar conducerea companiei regește. În bugetul CTP vedem că pentru secțiunea investiții sunt alocați 3.27 mil. lei, iar pentru salariile conducerii și indemizațiile celor din Consiliul de Administrație, suma de 1.3 mil. lei, adică 30% din totalul fondurilor destinate secțiunii investiții! Cum explică conducerea companiei și cei din Consiliul de Administrație salariile enorme, comparativ cu salariile simplilor angajați?”, a spus Etienne Ignat, consilier local.

Consilierul local Eduard Boz a adus în discuție faptul că ”ambițiile” CTP sunt mult prea mici, în comparație cu resursele și potențialul companiei.

”Deși CTP a prevăzut introducerea a 10 noi trasee, extinderea în zona metropolitană și creșterea cu 120% a bugetului pentru promovare și publicitate, se preconizează o creștere a veniturilor companiei de doar 3,03%. Este o țintă mult prea mică pentru posibilitățile de dezvoltare ale companiei de transport public”, a spus Eduard Boz, liderul de grup al consilierilor PNL Iași.

Liberalii nu susțin nici actuala propunere de buget a societății Eco-Piața.

”Bugetul de investiții al societății Eco-Piața nu cuprinde niciun leu pentru modernizarea și dotarea piețelor. Singura investiție ”notabilă”: reparații capitale la un WC public din Piața Alexandru cel Bun la exorbitanta sumă de 150.000 lei, adică 33.000 euro și achiziția unui sistem automat de taxare pentru WC-uri publice în valoare de 44.000 lei, adică 10.000 euro. Dar unde-s investițiile în piețe? Reamintim faptul că anul trecut S.C. Eco-Piața a propus creșteri de 350% pentru comercianții din piețele agro-alimentare, adică instituirea unor ”taxe la nivel de mall”. Acum vedem că aceste creșteri de taxe s-au instituit pentru creștea salariilor directorilor și a Consiliului de Administație. Salariile acestora înseamnă 4% din bugetul total al societății și 55% din investițiile de la Eco-Piața”, a conchis Etienne Ignat, consilier local PNL Iași.

Departamentul de Comunicare al PNL Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *