De sărbători, în loc să ofere liniște  și surprize plăcute locuitorilor din orașul Podu Iloaiei, primarul Constantin Istrate a dat sentința de desființare a echipajului EPA SMURD Podu Iloaiei, iar Consiliul Local a executat-o. Singurii consilieri care au votat împotriva desființării echipajului SMURD au fost aleșii PNL.

Ioan Alexa, liderul de grup al consilierilor locali PNL din Podu Iloaie, care a susținut cauza celor de la SMURD în cadrul Consiliul Județean și în fața lui Raed Arafat, a declarat: “Nepăsarea a avut câștig de cauză în ceea ce privește situația critică a SMURD Podu Iloaiei. Primarul Gabriel Istrate, viceprimarul Tcaciuc și consilierii locali care formează majoritatea în Consiliul Local au pus interesele personale mai presus de viața cetățenilor pe care au jurat că îi vor reprezenta cu cinste în plenul Consiliului.

După mai multe demersuri întreprinse, după memorii către principalii actori politici de la nivel național, după promisiuni și lungi discuții, paramedicii unității SMURD Podu Iloaiei au rămas fără locurile de muncă pe care le-au slujit onest, cu har și dăruire vreme de mai bine de un deceniu. Cei care au votat desființarea SMURD Podu Iloaiei, de acum înainte, se fac responsabili de fiecare caz care necesită intervenția promptă.

Au fost câteva luni în care am sperat că viața oamenilor e mai importantă decât comportamentele meschine și imorale ale coaliției de guvernare de la nivelul orașului Podu Iloaiei, formată din PSD, PMP și ALDE, ale celor care azi conduc haotic și iresponsabil orașul Podu Iloaiei. În tot acest timp, în pofida eforturilor susținute pe care le-am întreprins alături de paramedicii SMURD Podu Iloaiei, se pare că planurile primarului Istrate erau deja făcute, așteptând doar momentul prielnic să le pună în aplicare.

N-a contat nici deschiderea către dialog a primarilor din comunele învecinate, beneficiari ai serviciilor SMURD Podu Iloaiei, nici sprijinul SMURD Iași, nici demersurile unor demnitari, nimic! Primarul și viceprimarul au știut una și bună: SMURD Podu Iloaiei nu trebuie să mai existe!

Unitatea SMURD Podu Iloaie are în componență 12 angajați, care își desfășoară activitatea pe raza orașului Podu-Iloaiei, dar și în comunele învecinate. De la înființare și până prezent au fost înregistrate peste 4500 de solicitări la care s-a răspuns cu promptitudine și succes. Prin închiderea acestei stații de prim-ajutor, în cazul unei urgente medicale sau accident, timpul de așteptare a primului ajutor poate ajunge și până la 40 de minute. Peste 3.000 de locuitori din zona Podu Iloaiei au semnat pentru mentinerea acestei unitati medicale.

Este un eșec al administrației locale, care reflectă incapacitatea de a gestiona un serviciu de prim ajutor de care beneficiau locuitorii orașului Podu Iloaiei, dar și  cei din comunele învecinate. Este și un eșec al administrației centrale care nu a reușit în acest an să aprobe o Hotărâre de Guvern pentru preluarea personalului EPA SMURD  Podu Iloaiei de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Iași.

Ținând cont de faptul că Unitatea de Asistență Medico-Socială din Podu Iloaiei tocmai a fost preluată de către Consiliul Județean, Primăria Podu Iloaiei va fi degrevată astfel de cheltuieli de peste 50.000 Ron lunar, reprezentând economii la bugetul local, care ar permite acoperirea cheltuielilor cu SMURD Podu Iloaiei pentru încă o perioadă de timp, un răgaz  binevenit în care se puteau găsi soluții la nivel de Guvern sau  de Consiliu Județean.

Consilierii judeteni PNL au susținut un proiect de înființare a unei asociații județene care să preia finanțarea EPA SMURD Podu Iloaie. De ce acest proiect nu a ajuns încă în dezbatere în plenul Consiliului Județean? Nu e greu de imaginat ce efecte va avea aceasta decizie de desființare a echipajului de prim-ajutor, din păcate, nu va răspunde nimeni pentru aceste consecințe nefaste.” a afirmat Romeo Vatră, liderul de grup al  consilierilor județeni PNL Iași.

Departamentul de comunicare PNL Iași

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *