Domnule Chirica, degeaba încercați să păstrați aparențe de legalitate pe zona de urbanism…Winter is coming!

Deputatul Marius Bodea, președintele Biroului Politic Local al PNL Iași, atrage atenția că schimbarea recentă a arhitectului-șef de către primarul Mihai Chirica face parte din seria încercărilor disperate de a păstra aparența că se preocupă de legalitatea și profesionalismul activităților Primăriei în domeniul urbanismului.

”Încercarea patetică a primarului Chirica de a drege busuiocul prin această demitere a arhitectului-șef, pe care tot dumnealui l-a adus în Primărie și l-a pus la conducerea instituției, este o încercare de a crea impresia că, la fel ca zeci de mii de ieșeni, este nemulțmit de haosul urbanistic din oraș. Deși opinia publică nu știe, domnul primar chiar a comandat un control la Serviciul de Urbanism și la Instituția Arhitectului-Șef din cadrul Primăriei. Toate aceste acțiuni sunt pentru a-și lua măsuri de precauție pentru ca atunci când se va sparge buba fărădelegilor din ultimii ani din zona de urbanism…să se pună la adăpost de consecințele acțiunilor sale. Din fericire pentru ieșeni și din păcate pentru domnul Chirica, aceste perdele de fum nu mai pot acoperi șirul ilegalităților și dezastrul urbanistic din oraș. Domnule Chirica, oricât ați încerca să vă puneți la adăpost….”Winter is coming!”, a spus Marius Bodea.

Deputatul ieșean amintește faptul că, de când a preluat mandatul de primar al Iașului, primarul Chirica a avut o preocupare constantă în a-și șubjuga complet instituția Arhitectului-Șef și de a controla direcțiile de urbanism din cadrul Primăriei și instituțiilor subordonate.

”Poate că lumea a uitat, dar când a venit la conducerea Primărie ca interimar, în 2015, una dintre principalele griji ale domnului Chirica a fost să-l execute pe arhitectul-șef de atunci pentru a-și pune omul său la conducerea instituției. Motivul principal pentru care a început ”lupta” împotriva celor pe care nu îi controla direct a fost lipsa reactualizării PUG-ului. Au trecut mai bine de doi ani de la acel moment și, deși i-a ”epurat” pe toți funcționarii incomozi pentru ”incompetență”, primarul Chirica tot nu a finalizat PUG-ul. La fel, imediat cum a ajuns la ”butoanele de comandă” din Primărie, dl. Chirica a pus-o șefă la Serviciul Control Urbanism din cadrul Poliției Locale pe o persoană cu care are relații de cumetrie. De fapt, pe domnul Chirica nu l-a interesat niciun moment finalizarea PUG-ului sau îmbunătățirea activității pe zona de Urbanism, ci să își plaseze oamenii în posturi-cheie pentru a putea controla bunul mers al fărădelegilor. Acum, când simte că brațul legii ajunge și în Primărie, vrea să creeze impresia că a fost și este străin de toate ilegalitățile din domeniul urbanismului din oraș. Degeaba! În acest moment, Primăria este ”paravanul” sub care prosperă șmecherii din PSD și din oraș care au interese imobiliare. Uitați-vă la câți consilieri locali PSD au interese directe în domeniul construcțiilor imobiliari și veți vedea că ei nu sunt acolo să servească cetățeanul, ci să se autoservească”, a mai spus deputatul ieșean.

Construirea haotică de blocuri printre case, peste spatii verzi,  lipsa locurilor de parcare obligatorii prin lege pentru aceste construcții, lipsa utilităților și crearea de haos în trafic au transformat viața a zeci de mii de ieșeni într-un calvar.

Soluția propusă de liberali este crearea unor condiții competitive corecte și stimulative pentru ocuparea funcției de arhitect-sef al Iasului și delegarea cu adevărat a responsabilităților urbanistice către titularul acestei funcții.

Totodată este necesară colaborarea Primăriei Iasi cu alte primării reședință de județ care au avut experiențe pozitive cu  prestatorii de servicii care au elaborat acolo PUG-uri.

Interzicerea cu desăvârșire a autorizării construcțiilor care nu respecta legea urbanismului trebuie sa înceapă de azi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *