Stimată doamnă deputat/senator

Stimate domnule deputat/senator

Noi, alături de familiile noastre, alături de cetăţenii pe care îi reprezentăm în Parlamentul României, trăim în cea mai săracă regiune din Uniunea Europeană, cu cele mai reduse oportunităţi economice pentru locuitorii acesteia, cu cel mai înalt grad de deprivare materială şi cu cel mai mic PIB/cap de locuitor din UE. Nu cred că este o coincidenţă că această stare de fapt se suprapune cu realitatea crudă că trăim în singura regiune a României unde nu a fost construit niciodată vreun kilometru de autostradă.

Noi, cei aproape 4 milioane de români care trăim în Regiunea de Nord-Est, nu suntem nici mai lipsiţi de inteligenţă, nici mai puţin predispuşi la muncă sau mai lipsiţi de inovare şi creativitate decât restul României sau Europei.  În regiunea noastră s-au remarcat antreprenori extraordinari, personalităţi culturale care au rafinat muzica, artele plastice, istoriografia, fizica, matematica, medicina, ştiinţa şi literatura română, intelectuali care au contribuit enorm la modernizarea noastră ca țară.

Românii din Regiunea de Nord-Est au contribuit enorm la înfăptuirea idealului Marii Uniri de la 1918, prin generozitatea şi ospitalitatea lor şi prin spiritul de sacrificiu pe câmpul de luptă.

Sărăcia acestei regiuni nu este din vina noastră, ci din cauza factorilor externi: izolare economică în lipsa unei căi de comunicaţie cu vestul României şi Europei, ceea ce a condus la cel mai scăzut procent al Investiţiilor Străine Directe din România, iar, corolarul, a însemnat o depopulare masivă a regiunii, în principal din cadrul populaţiei educate, antreprenoriale, care şi-au căutat astfel rostul în altă parte.

Nu putem noi, prin acţiuni politice directe, să transformăm această regiune într-o oază de prosperitate. Ştiţi şi Dumneavoastră foarte bine acest lucru!

Dar putem crea condiţiile ca spiritul antreprenorial, ingeniozitatea şi creativitatea celor pe care îi reprezentăm să se manifeste plenar. Ceea ce putem face, pe deplin meritat, este să votăm un buget naţional care să cuprindă, obligatoriu, alocarea de fonduri pentru reactualizarea studiilor de fezabilitate pentru construcţia autostrăzii Moldova – Transilvania şi începerea lucrărilor efectivă în 2018 și în general alocarea de fonduri pentru infrastructura mare.

Suntem o generaţie privilegiată, stimate coleg! În 2018, vom fi reprezentanţii naţiunii române care vor sărbători Centenarul Marii Uniri de la 1918. Este o şansă extraordinară pentru generaţia noastră să ne ridicăm la nivelul clasei politice care a făcut România Mare.

Putem să facem acest lucru printr-o acţiune transpartinică, concertată, prin care să votăm bugetul de Stat al României pentru anul 2018 doar în condiţiile în care acesta va cuprinde fonduri pentru începerea investiției în tronsoanele autostrăzii A8, și doar dacă Moldova este tratată echitabil în privința investițiilor în infrastructura mare.

Propunerea Guvernului de a aloca Moldovei doar 2,32% din bugetul Ministerului Transporturilor pentru întreaga Moldova , este o uriașă umilință ce vă rog să nu o acceptăm. Redesenarea granițelor unei Românii a infrastructurii mari,din care Moldova lipsește cu desăvârșire, este un act de nesăbuință pe termen lung, cu care niciun român nu trebuie sa fie de acord.

 

Stimate coleg,

În condițiile în care numărul coridoarelor TEN-T se va reduce după 2020, trebuie să începem construcția cu bani europeni a autostrăzii A8 până în 2020, altfel vom pierde singura șansă de a face această investiție extrem de costisitoare cu fonduri europene.

Totodată, în condițiile în care Uniunea Europeană are un interes direct în vecinătatea estică, iar Autostrada Moldova – Transilvania conectează două state membre Uniunii Europene, România și Ungaria, cu doi vecini importanți, Republica Moldova și Ucraina, putem spune că acest proiect este de interes naţional.

 

Cu stimă,

Marius BODEA,

Deputat PNL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *