6 Decembrie 2017

DECLARAȚIE POLITICĂ

Obiectul declarației: Omagierea Majestății Sale, Mihai I, Regele României, de către Parlamentul României

 

Domnule Președinte,

Stimați colegi senatori,

Marți, 5 Decembrie 2017, ora 13.00, s-a stins din viață Majestatea Sa Mihai I, ultimul Rege al românilor, după o lungă și grea suferință. Născut la data de 25 octombrie 1921, la Sinaia, Mihai I a fost Regele României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947.

Ca suveran al României, Majestatea Sa a apărat întotdeauna, alături de Familia Regală, interesele fundamentale ale României, continuitatea şi tradiţiile ţării noastre, indiferent unde istoria l-a identificat la un momentdat: în țară, alături de români, sau în exil, purtând cu sine, grija și responsabilitatea unui popor greu încercat de dramele istoriei.

Majestatea Sa, Regele Mihai I al României, precum şi Familia Regală a României, au avut un rol determinant pentru aderarea României la Uniunea Europeană și la NATO, prin prezenţa lor publică şi diplomaţia regală promovând în cancelariile europene, imaginea, rolul şi contribuţia României în sfera euro-atlantică.

Atunci când noua clasă politică de după 1989 și întreaga națiune română și-au exprimat prin consens naţional, alegerea strategică de a orienta România către Occident, atât politic, cât şi militar, Regele Mihai I al României și-a asumat personal acest deziderat al tuturor românilor, definit ca interes național fundamental pentru reintegrarea ţării în Europa şi în axa transatlantică de care, istoric, aparţinea.

În cei 96 de ani ai existenței sale, Majestatea Sa, Regele Mihai I al României, a găsit întotdeauna puterea, curajul și perserverența de a rezista loviturilor istoriei îndreptate asupra Sa și asupra Familiei Regale, de a rezista propriului trecut pentru a salva viitorul României. Prestigiul personal al Suveranului român, lecția Sa de curaj și de  libertate, dorința permanentă a aduce ţara înapoi în lumea occidentală, de unde fusese răpită prin forţa armelor, a deschis uşile democrațiilor occidentale şi a sensibilizat factorii de decizie la cel mai înalt nivel, în sensul aderării irevocabile a României la Uniunea Europeană și la alianţa nord-atlantică, care apără democraţiile secolului al XXI- lea.

Parlamentul României, organul reprezentativ suprem al poporului român, are menirea de a continua și împlini dezideratele testamentului politic al Majestății Sale, Regele Mihai I al României, de a face din România “o ţara statornică, prosperă şi admirată în lume”.

În acest moment trist în care națiunea română își conduce pe ultimul drum Suveranul, ultimul Rege al românilor, Parlamentul României are datoria de a omagia personalitatea Majestății Sale, Regele Mihai I al României, în cadrul unei ședințe solemne comune a Senatului și Camerei Deputaților care să aibă loc în debutul ceremoniilor oficiale ale funeraliilor regale.

 

“NU PUTEM AVEA VIITOR FĂRĂ A RESPECTA TRECUTUL NOSTRU”

(Majestatea Sa, Regele Mihai I, Discursul din Parlamentul României – 25 octombrie 2011)

 

Dragi colegi senatori și deputați ai Parlamentului României,

Domnule Prim Ministru Mihai Tudose,

Distinși membri ai Guvernului României,

Românii au pierdut ieri un Suveran, pe cel mai iubit, mai demn și mai modest dintre români.

Românii nu au rămas însă singuri, deși suferința pierderii celui care a schimbat destinul României și al Europei atunci când nimeni nu mai credea că este posibil în cel de-al doilea Război Mondial, ne copleșește zilele acestea.

Nu putem vorbi însă despre viitorul nostru, nu putem intra în mare sărbătoare națională a Centenarului Marii Uniri, fără să ne exprimăm respectul pentru trecutul nostru, pentru originile și istoria noastră.

Coroana regală a României nu este un simbol al trecutului care se stinge cu ultima suflare a Suveranului nostru; Coroana reflectă în mod unic devenirea națiunii române, continuitatea istorică a Statului Român, independența și unitatea poporului român.

Stă în puterea Parlamentului, unic for legiuitor al țării și organ reprezentativ suprem al poporului român, să redea simbolic românilor “certificatul de naștere al unei națiuni” în forma legii privind recunoașterea Casei Regale a României în ansamblul constituțional actual. Drumul constituțional al României, apartenenta la marea familie a democrațiilor europene si statutul de țară membră a NATO, nu vor fi puse în pericol de o recunoaștere cu valoare de simbol național a Casei Regale a României.

În fața unui viitor mereu imprevizibil, singurul lucru cert este istoria noastră, iar românii au dreptul să păstreze în inima lor dar și în ansamblul legilor naționale, o lege care recunoaște originile unei națiuni si contribuția Familiei Regale a României la consolidarea Statului Român Modern.

Vă cer așadar să lăsăm deoparte orice dispute politice și încrâncenări ale acestor vremuri si să adoptăm în timpul scurt rămas până la sosirea în țară a cortegiului funerar regal, a ultimului Rege al românilor, legea privind statutul juridic al Casei Regale a României.

Bunul Dumnezeu sa-l ierte pe Mihai I, Regele României, să-i ocrotească țara și pe români să-i țină uniți în anul centenarului Marii Uniri.

Senator Iulia SCÂNTEI

Circumscriptia 24 a Judetului Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *