Forumul Administraţiei Publice Locale, un eveniment iniţiat de Partidul Naţional Liberal, filiala Iaşi, cu susţinerea Partidului Popular European (PPE), a apărut din  dorinţa de a păstra un nivel ridicat de profesionalism în rândul reprezentanţilor PNL din administraţia publică, de a fi permanent conectaţi la agenda cetăţeanului şi astfel în programele publice promovate de către PNL să se regăsească priorităţile de dezvoltare locale şi regionale!

Forumul Administraţiei Publice Locale îşi propune ca prin dialog şi consens să identifice o serie de priorităţi investiţionale pentru fiecare judeţ din regiunea Moldovei, oportunităţile de finanţare şi pârghiile legale prin care aceste proiecte să fie incluse atât în programele de investiţii guvernamentele, cât şi incluse în legea bugetului de stat. Documentul, asumat de către preşedinţii PNL din judeţele Moldovei va fi înaintat Biroului Permanent Naţional al PNL spre a fi integrat în strategia publică naţională a PNL pentru anul următor.

Până când România va cunoaşte o descentralizare autentică este nevoie de colaborarea tuturor actorilor politici din Moldova pentru a repune regiunea pe harta administrativă a ţării şi astfel să recuperăm decalajele evidente faţă de restul regiunilor. Sunt obiective ce trebuie să depăşească statutul de “moştenire” căci nu sunt ale unui politician anume, nu sunt ale unui partid, ci sunt ale comunităţii în ansamblul său.

Prezenta rezoluţie este rezultatul lucrărilor celor patru sesiuni de comunicare din cadrul Forumului Administraţiei Publice Locale, Ediţia 1, Iaşi 2017, desfăşurat cu participarea:

 • Ludovic Orban, Preşedinte PNL
 • Theodor Stolojan, Europarlamentar PNL
 • Raluca Turcan, Prim-vicepreşedinte PNL
 • Costel Alexe, deputat, Preşedinte PNL Iaşi
 • Gheorghe Flutur, Preşedinte CJ Suceava, Preşedinte PNL Suceava
 • Ionel Palăr, deputat, Preşedinte PNL Bacău
 • Nelu Tătaru, Preşedinte PNL Vaslui
 • Costel Şoptică, senator, Preşedinte PNL Botoşani
 • Mugur Cozmanciuc, deputat, Presedinte PNL Neamţ
 • Iulia Scântei, Senator PNL Iaşi
 • Marius Bodea, deputat PNL Iaşi
 • Dumitru Oprea, deputat PNL Iaşi
 • Dan Niţă, Primar al Comunei Miroslava, Secretar General PNL Iaşi
 • Laurenţiu Leoreanu, deputat PNL Neamţ
 • Dan Roman, deputat PNL, Preşedintele Comisiei de Administraţie Publică din Camera Deputaţilor
 • Ion Lungu, Primar al Municipiului Suceava
 • Lucian Micu, Primar al Municipiului Roman
 • 400 de  aleşi locali PNL Iaşi:  Primari, consilieri locali, consilieri judeţeni.

               Ludovic Orban, președintele PNL: „Iașul este a doua capitală a României, este un oraș fundamental pentru România, nu numai pentru Moldova. Iașul are nevoie de o viziune liberală în guvernarea sa, comunitatea economică are nevoie de o viziune de dezvoltare, are nevoie să devină un pol în această zonă, are nevoie de un mediu de afaceri mult mai atractiv, inclusiv pentru românii din Republica Moldova. Iași trebuie să fie un motor pentru întreaga Moldovă pentru a da semnalul creșterii economice. Imi doresc să vin în campanie și Iași să aibă în sfârșit șansa de a avea un primar liberal.”

                 Costel Alexe, președintele PNL Iași: „Moldovenii s-au săturat să fie dezamăgiți, păcăliţi şi an de an să constate că au fost nedreptăţiti fie de alocările guvernentale sau de culoare politică a primarului lor. Se vede în procentul celor care vin la vot, în scădere la fiecare scrutin. Aici e, de fapt, provocarea. Să-i convingem pe oameni că nu toți politicienii sunt la fel, că într-adevăr politicile publice promovate sunt în interesul cetăţenilor și după campania electorală. Avem primari liberali destoinici în judeţul Iaşi şi în Moldova, primari care cu eforturi considerabile au ţinut piept provocărilor şi presiunilor PSD şi care au schimbat faţa localităţilor lor şi mulţi au crescut standardele în materie de administraţie public şi calitatea vieţii.

La Forumul Administraţiei Publice experienţa primarilor din Arad, Alba Iulia, Piatra Neamţ, Suceava, Miroslava, Leţcani, va fi valorificată şi pusă  în folosul tuturor reprezenanţilor administraţiei publice locale. Oraşele conduse de primari liberali  rivalizează cu oraşe din vestul Europei pentru simplul fapt că liberalii ştiu să facă administraţie, ştiu să atragă fonduri şi investitori.

Suntem cel mai mare partid de opoziţie, suntem o forţă dacă înţelegem să lucrăm împreună asemenea furnicilor pentru bunăstarea întregii regiuni: fie că vorbim de  parlamentarii liberali, de primari sau aleşi locali, cu toţii trebuie să ne unim eforturile şi să  promovăm în activitatea noastră politică proiecte coerente şi initiaţive în folosul comunităţii pe care o reprezentăm.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *