România se află astăzi în situația nefericită de a nu reuși să omagieze corespunzător împlinirea a 100 de ani de la formarea statului unitar român. Guvernul PSD dovedește din nou, dacă mai era nevoie, incapacitatea de a creiona și implementa un program coerent, așa cum putem vedea că procedează numeroase state europene, care și-au asumat onorarea și continuarea împlinirilor generațiilor trecute.

După ce Departamentul Centenar a fost desființat, printr-o ordonanță a actualului guvern în ședința din 20 iulie, iar activităţile şi structurile Departamentului au fost preluate de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN), finanțările acordate de Guvern pentru proiecte legate de aniversarea Centenarului se fac direct către consiliile județene.

În timp ce guvernul Tudose a acordat preferențial, către Consiliul Județean Vrancea, 19,3 milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului, pentru implementarea unor proiecte culturale și de infrastructură, Județului Iași nu i s-a alocat nici o finanțare, fapt care trădează dezinteresul autorităților centrale față de istoria și rolul Iașului în cadrul evenimentelor din anii 1916-1918.

Consilierul județean Liviu Brătescu a depus, în numele grupului de consilieri județeni ai PNL Iași, un proiect de hotărâre privind finanțarea unor proiecte culturale prin care se dorește evitarea situației ingrate în care se află județul Iași. Proiectul a fost aprobat cu unanimitate de către consilierii județeni.

Proiectul vizează alocarea sumei de 100.000 de lei pentru finanțarea, în baza legii 215/2001, prin intermediul Comisiei de Cultură, a unor evenimente propuse de operatorii culturali independenți și unități administrativ teritoriale, care să aibă ca activitate evidențierea contribuției județului Iași în procesul de formare a statului unitar român.

În același timp grupul de consilieri județeni ai Partidului Național Liberal Iași a solicitat Executivului înaintarea către Guvernul României a unui program coerent de activități și proiecte, care să beneficieze de o finanțare adecvată pe măsura contribuției pe care orașul nostru a avut-o la arhitectura instituțională a statului român.

Liviu Brătescu,

Consilier Județean al PNL Iași

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *